Lichttherapie

Lichttherapie bij winterdepressie

Iemand met een winterdepressie voelt zich in de herfst en winter vaak erg somber en moe. Ook zijn er andere depressieve klachten. Door lichttherapie kunnen deze klachten verdwijnen.

In de herfst en de winter is het daglicht zwakker. Ook is het minder lang licht en de zon komt later op. Bij iemand met een winterdepressie raakt het stofje in de hersenen dat zorgt voor de aanmaak van slaap (melatonine) in de war. Door te weinig licht blijft het lichaam melatonine aanmaken. Hierdoor blijft iemand overdag slaperig en vermoeid. En voelt zich somber. Door lichttherapie stopt het lichaam met het aanmaken van te veel melatonine waardoor de klachten verdwijnen.

De lichttherapie gebeurt met een sterk, wit licht van ongeveer 10.000 lux. In dit licht zit geen ultraviolette straling. Het is dus niet slecht voor de huid. Het licht is vergelijkbaar met het daglicht drie kwartier na zonsopgang.

Boncura biedt lichttherapie op de locatie Hengelosestraat 100 te Enschede. De lichttherapie vindt plaats in de ochtend op werkdagen.

Verwijzing

Om in aanmerking te komen voor lichttherapie kunt u zich laten verwijzen door uw huisarts. Bent u al in behandeling bij Boncura GGz? Overleg dan met uw behandelaar over de mogelijkheden.

De lichttherapie

  • U start met een intake, waar u kort weg wijs gemaakt wordt naar de lichttherapie ruimte. Tevens wordt het eerste gesprek een klachtenlijst afgenomen. Na de introductie kunt u meteen 45 minuten plaats nemen achter de lichtbak die op ongeveer 50 cm afstand staat.
  • De behandeling duurt 2 weken, elke ochtend komt u tijdens werkdagen bij voorkeur in de ochtend op locatie. U meldt zich bij de administratie en neemt plaats achter de lichtbak.
  • U kunt wat koffie of thee pakken en een eigen tijdschrift of draagbare muziek meenemen.

Afsluiting

Een groot aantal mensen verbetert qua stemming en moeheid na de lichttherapie. Na de behandeling vult u een lijst in om de klachten te meten en evalueert u met een medewerker van Boncura over afsluiting of eventueel vervolg.

 

News

(Nederlands) Running Therapie

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Read more

(Nederlands) Faalangst

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Read more
Copyright © 2021