Cardiologie Groepsbehandeling – HartSlagen

“Ik durf weer te leven” – Deelnemer HartSlagen groepsbehandeling-

 

HartSlagen is een groepsbehandeling die zich richt op cliënten die psychologische problemen ervaren na een hartincident, zoals bijvoorbeeld een hartaanval, hartfalen of ritmestoornissen.

Na een hartincident is het emotioneel evenwicht vaak verstoord. Er kan sprake zijn van stressklachten, zoals slechter slapen, moeheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen. Ook kan er sprake zijn van angst, en paniekklachten of somberheid. HartSlagen richt zich op het herstellen van dit emotionele evenwicht door de deelnemers te leren hoe ze hun leven weer kunnen oppakken na een hartincident.

 

HartSlagen bevat elementen uit de cognitieve gedragstherapie, de hartcoherentie, exposuretherapie en mindfulness. In een groep van zes tot acht deelnemers gaan we eerst samen kijken naar stress: wat is stress, hoe ontstaat stress, wat doet stress met je lijf en hoe kun je stress hanteren? We laten de deelnemers kennismaken met mindfulness en hartcoherentie (ademhalingsoefeningen).  Vervolgens gaan we samen kijken naar welke gewoontepatronen ten grondslag liggen aan de klachten die de deelnemers ervaren. Samen met de deelnemers wordt er voor iedereen een individueel Bewust-zijn profiel opgesteld. In dit Bewust-zijn profiel wordt gekeken naar de wijze van reageren van de deelnemers op lichamelijk, psychologisch, en emotioneel gebied.  Er wordt gekeken naar het ontstaan van de gewoontepatronen, en op welke manier dit in verband staat met de klachten die de deelnemers ervaren. Bewustwording en bewust keuzes maken zijn een belangrijk onderwerp van gesprek tijdens de behandeling.  Vervolgens wordt er een actieplan gemaakt waarbij de deelnemers gaan oefenen met ander gedrag, en/of het inzetten van andere gedachten, gerelateerd aan de klachten waarmee ze de groep zijn begonnen. De sessies duren twee uur, en we zijn vaak een week of twaalf tot veertien bezig.

 

Het voordeel van een groepsbehandeling is dat je ziet dat je niet de enige bent die een hartincident heeft meegemaakt. Je leert van elkaar en vindt herkenning bij elkaar. We dragen zorg voor een veilige, ontspannen sfeer, waarin je kunt zijn (of worden) wie je bent.

Deelnemers van de groep zijn enthousiast en in de vragenlijst die we ze vooraf en na afloop van de groep hebben laten invullen, zie je dat er positieve veranderingen optreden ten aanzien van de ervaren klachten.

Bij Boncura draaien wekelijks twee HartSlagen groepen, met gemiddeld zes tot acht deelnemers, begeleid door een verpleegkundig specialist met een verpleegkundige of een GZ-psycholoog. De wekelijkse sessies duren twee uur in een cyclus van 12/14 bijeenkomsten.

 

 

 

News

(Nederlands) Van stress naar veerkracht

Sorry, this entry is only available in Nederlands.

Read more

(Nederlands) Activerende groep

Sorry, this entry is only available in Nederlands.

Read more

(Nederlands) Onder spanning

Sorry, this entry is only available in Nederlands.

Read more

(Nederlands) Groepsbehandeling

Sorry, this entry is only available in Nederlands.

Read more
Copyright © 2024