Van stress naar veerkracht

Anders leren omgaan stress of psychische klachten: richting een veerkrachtiger zelf

In de hedendaagse snelle en veeleisende werkomgeving worden veel medewerkers geconfronteerd met werkgerelateerde stress en psychische klachten. Dit kan leiden tot verminderde prestaties, een gebrek aan voldoening in het werk en in ernstige gevallen zelfs tot uitval. Boncura@work biedt de groepstraining “Van stress naar veerkracht” voor medewerkers die kampen met psychische en/ of stressklachten waarbij er uitval is (of dreigt) in de werksituatie.

Deze training, gebaseerd op bewezen methoden uit de psychologie zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), mindfulness, en positieve psychologie, biedt praktische tools en inzichten om stress te hanteren en veerkracht te ontwikkelen. Het doel is eenvoudig maar krachtig: het bereiken van een gezondere geestelijke balans in werk en leven, het vergroten van het vermogen om bij het hier en nu te blijven, ongeacht de uitdagingen die het leven op je pad heeft gebracht of mogelijk nog brengt.

Waarom deze training essentieel is voor medewerkers en werkgevers

Voor medewerkers: De training leert je om anders te kijken naar stressvolle gedachten en niet-helpend gedrag te veranderen, toegepast op je leven, maar ook zeker in de werksituatie. Het gaat om het aanleren van vaardigheden om beter om te gaan met de dagelijkse druk en het vinden van manieren om een leven te leiden in lijn met jouw waarden en doelen. Dit is niet alleen bevorderlijk voor je welzijn op het werk, maar ook in je persoonlijke leven.

Voor werkgevers (of arbodiensten): Het investeren in de geestelijke gezondheid en het welzijn van werknemers is essentieel voor het creëren van een productieve en positieve werkomgeving. Deze training biedt een effectieve aanpak om medewerkers te ondersteunen in het omgaan met stress, waardoor het risico op uitval wordt verminderd en de algehele werktevredenheid toeneemt.

De kracht van groepstraining

De training bestaat uit acht reguliere bijeenkomsten en één terugkombijeenkomst, waarin deelnemers samenwerken aan het ontwikkelen van veerkracht. De kracht van deze groepsbenadering ligt in de gedeelde ervaringen en de steun die deelnemers aan elkaar kunnen bieden. Samen werken aan positieve verandering creëert een omgeving waarin groei en ontwikkeling centraal staan.

Een praktische aanpak

Een uniek aspect van de training is de nadruk op het toepassen van geleerde vaardigheden in het dagelijks leven. De metafoor van het tankstation illustreert dit prachtig: tijdens de groepsbijeenkomsten ’tank je bij’ met nieuwe informatie en inzichten. Gedurende de week is het de bedoeling dat je deze kennis toepast (‘de tank leegrijdt’) door te oefenen met de aangeboden technieken, zowel in de werksituatie als privé. Dit zorgt ervoor dat de deelnemers actief betrokken zijn bij hun eigen proces van verandering en groei.

Conclusie

Voor iedereen die worstelt met (werkgerelateerde) stress of op zoek is naar manieren om meer veerkracht te ontwikkelen, biedt de groepstraining van “stress naar veerkracht” een waardevolle en praktische benadering. Zowel voor medewerkers die hun welzijn willen verbeteren als voor opdrachtgevers die streven naar een gezonde en veerkrachtige werkomgeving, is deze training een stap in de goede richting.

Op 15 mei start een nieuwe groep in Enschede, er is nog plek voor deelnemers. Voor meer info of aanmeldingen: work.boncura.nl of work@boncura.nl

Nieuws

Activerende groep

Bij Boncura GGz is de Activerende Psychomotorische Therapie (PMT) groep een belangrijk onderdeel van ons behandelaanbod. Deze vorm van therapie...

Lees meer

Onder spanning

Bij Boncura GGz begrijpen we hoe belangrijk het is om effectief om te gaan met stress en spanning. In ons...

Lees meer

Groepsbehandeling

Bij Boncura GGz is groepstherapie een belangrijk onderdeel van het behandelaanbod: Oefenen in een ondersteunende omgeving Groepstherapie biedt een veilige...

Lees meer

Update zorgverzekeraars 2024

Contracten zorgverzekeraars 2024 – Update 8-12-2023 Onderstaande tekst is ook te vinden onder boncura.nl/kosten Bij Boncura streven we ernaar om...

Lees meer
Copyright © 2024