Faalangst

De zon schijnt steeds vaker de regenbuien worden minder en ook de versoepelingen geven ons de mogelijkheid om er weer meer op uit te kunnen. Je kunt zeggen dat dit allemaal bijdraagt om beter in je vel te zitten. Dit is bij velen ook, maar wat nou als er ondanks deze externe positieve  gebeurtenissen jezelf niet goed blijft voelen. Mensen die niet lekker in hun vel zitten zijn vaak opzoek naar datgene wat hen zal kunnen helpen om zich weer beter te voelen. Of je nou somber bent, angstig voelt, onzekerheid ervaart, je wilt dit stoppen en je weer beter voelen.

In dit blog ga ik iets schrijven over een gevoel wat naar mijn idee bijna iedereen wel eens heeft ervaren namelijk; faalangst.

Wat is faalangst?

Faalangst wordt vaak gezien als iets negatiefs, toch bestaat er ook een vorm van positieve faalangst. Dit ontstaat wanneer de  aanwezige angst en de daarbij ontstane spanningen helpen om juist beter te kunnen functioneren of te presteren. Helaas is faalangst in veel gevallen negatief wanneer de spanning zo hoog oploopt dat er stress ontstaat (zowel lijfelijk als gedachtes) en hierdoor het functioneren en presteren belemmerd.

Misschien herkend je bij jezelf een gevoel van faalangst, je gaat van te voren piekeren over allerlei rampscenario’s en je voelt lijfelijk steeds meer spanning. Ik weet nog van mijzelf tijdens het rijexamen (2 keer gezakt) dat de faalangst meer toenam en ik ging geloven dat ik niet meer kon autorijden. Ik zat versteend in de auto en kon niet meer helder functioneren. Uiteindelijk heb ik een speciaal examen mogen doen voor mensen die faalangstig zijn. Dit examen gaf mij meer tijd en pauzes waardoor ik rustiger aan kon doen. De examinator hield rekening met mijn spanning en probeerde bij vertrouwen te geven. Dit was een specifieke situatie maar wanneer je bij allerlei situaties in het dagelijks leven last hebt van faalangst klachten is het raadzaam om hier hulp bij te vragen.

Oorzaken van faalangst

Faalangst kan verschillende oorzaken hebben, ik zal er 3 benoemen die ik vaak hoor bij mensen tijdens de behandeling. Een oorzaak van faalangst kan te maken hebben met aanleg. Iemand is van zichzelf niet zo zelfverzekerd en zal snel denken dat hij niet goed genoeg is. Dit ontstaat vaak al in de kindertijd.

Mensen kunnen ook faalangst ervaren doordat ze zijn overvraagd. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met hoge verwachtingen van ouders, moeten presteren op school, voldoen aan verwachtingen in het sociale netwerk, presteren op werk, prestatie leveren in de sport. Wanneer mensen te vaak overvraagd worden ervaren ze continue de bevestiging dat ze het (nét) niet (aan)kunnen.

Ook negatieve ervaringen uit het verleden kunnen zorgen voor faalangst. Ze zijn bevestigd in dat iets niet is gelukt, ze er niet geschikt voor zijn of dat mensen hebben gezegd dat ze ongeschikt zijn.

Omgaan met faalangst

Wanneer je veel last hebt van faalangst en dit je dagelijks leven belemmert kun je hier hulp bij krijgen. Binnen therapie kan er geleerd worden om te gaan met faalangst. Binnen Boncura passen wij bij faalangst klachten vaak cognitieve gedragstherapie (CGT), COMET of Psychomotorische therapie toe.

  • Bij CGT wordt er actief en doelgericht gewerkt. Je gaat je eigen gedrag en gedachten onderzoeken en aanpassen. Door samen met de psycholoog na te denken, dingen uit te zoeken en in gedrag toe te passen, verander je gedachten en gedrag die jou in de weg staan ten aanzien van de faalangst.
  • Bij COMET wordt er gewerkt aan het verbeteren van je zelfbeeld. Deze behandeling is bedoeld voor mensen met een laag zelfbeeld die daar zodanig last van hebben, dat het hun hindert in hun functioneren.
  • Bij PMT wordt je vooral in de ervaring gezet waardoor je beter je denk-, voel- en gedragspatronen gaat herkennen. Je krijgt inzicht in de niet helpende patronen en gaat oefenen met nieuw gedrag, helpende gedachtes waardoor je je meer zelfverzekerd en ontspannen gaat voelen.

Ik wens iedereen toe dat ze geloven in hun eigen kracht en kwaliteiten. Wees tevreden met wat lukt en mogelijk is. En leg voor jezelf maar ook voor de ander de lat soms wat lager, beter 1 stapje vooruit dan 10 achteruit.

Hartelijke groet,

Silke

 

 

Nieuws

Running Therapie

Ik hoop dat je niet gelijk dit bericht weg klikt bij het lezen van ‘Running therapie’, het komt waarschijnlijk intensiever...

Lees meer

Boncura GGz onderzoekt en presenteert op het European Society of Cardiology

Verpleegkundig specialist Toni Pascual- Madorran en psychiater Diedrik Buiten van Boncura GGz hebben in samenwerking met de collega's van het...

Lees meer

Effect van vakantie en rust op je mentale gezondheid

Het is alweer juli en de eerste koffers, tenten en campers worden weer uit het stof gehaald. Maar ook de...

Lees meer

Depressieve klachten.. Wat nu?

Iedereen heeft wel eens last van een sombere of verdrietige bui. Doorgaans gaat dit vanzelf voorbij. Als deze gevoelens langer...

Lees meer
Copyright © 2021