Effect van vakantie en rust op je mentale gezondheid

Het is alweer juli en de eerste koffers, tenten en campers worden weer uit het stof gehaald. Maar ook de badjes in de achtertuinen en de picknick bankjes in het park worden weer volop benut. Nu de maatregelen tegen het Coronavirus wat soepeler worden en het mooie weer het land binnen trekt krijgen mensen weer vertrouwen en vooral ook heel veel zin om er weer op uit te mogen en kunnen gaan. Of dit nou is in het eigen land, het buitenland of in je eigen tuin is, vakantie en rust nemen is erg belangrijk voor je!

In deze blog leg ik jullie uit wat het effect van vakantie en rust is op je mentale gezondheid en tot slot geef ik tips om je rust op vakantie te vinden en het vakantiegevoel te vergroten.

Rust en vakantie welk effect?

Ze zeggen wel eens ‘je moet uitgerust op vakantie gaan’, nou dat is makkelijker gezegd dan gedaan!  Of je nou aan het werk bent, jong gezin moet onderhouden, studeren of andere dagelijkse bezigheden, al deze dingen brengt een bepaalde stress en sleur met zich mee. Als je deze structuur niet regelmatig onderbreekt blijf je in een bepaalde stress en sleur vastzitten. Regelmatige ontspanmomenten zijn dus erg belangrijk om even los te komen van waar je mee bezig bent en je mentale gezondheid op peil te houden.

We weten allemaal dat je vaak nergens beter tot rust komt wanneer je vakantie hebt. Rust kun je natuurlijk ook los van vakantie in je dagelijks leven inbouwen. Toch lukt dit vaak niet en nemen we pas echt rust wanneer het ‘mag’, namelijk tijdens de vakantie.

Rust en vakantie bevordert de aanmaak van ontspanning voor je lijf en de aanmaak van het geluk hormoon endorfine, waardoor de cortisolspiegel (stresshormoon) daalt en je je rustiger en tevredener voelt. Je hoeft echt niet lang en ver weg om dit te kunnen realiseren. Hieronder kun je ideeën lezen wat al kan helpen.

Ideeën voor rust en vakantiegevoel

Je hoeft niet perse op vakantie, lang weg te zijn van huis of aan de andere kant van de wereld te zitten om rust en een vakantiegevoel te ervaren. Hieronder lees je een aantal ideeën die je misschien kunnen helpen om zowel in je vakantie, weekenden of zelfs in het dagelijkse (stressvolle) leven te kunnen toepassen.

  • Zet af en toe je telefoon uit tijdens je rust/vakantie momenten
  • Neem je werktelefoon niet mee
  • Open geen werk/school mail
  • Wanneer je thuis blijft probeer jezelf af en toe te trakteren met een uitje uit huis (ijsje halen, picknick in het park, spelletje doen in de tuin)
  • Voor de thuisblijvers, maak je huis en tuin zomers gezellig (lampjes, kaarsjes, slingers, parasol, badje, slippers, etc.)
  • Doe de dingen bewust (Mindful) als je eet dan eet je, als je zwemt dan zwem je, als je wandelt dan wandel je. Ga niet in de ochtend al bezig zijn met wat je in de middag wilt doen of erger nog ‘wat je na je vakantie allemaal nog moet doen’
  • Geniet van de kleine dingen om je heen

Ik wens iedereen een fijne vakantie en rust toe! Waar je ook maar bent zorg goed voor je eigen vakantiegevoel en rust.

Zonnige groet,

Silke

Nieuws

Running Therapie

Ik hoop dat je niet gelijk dit bericht weg klikt bij het lezen van ‘Running therapie’, het komt waarschijnlijk intensiever...

Lees meer

Boncura GGz onderzoekt en presenteert op het European Society of Cardiology

Verpleegkundig specialist Toni Pascual- Madorran en psychiater Diedrik Buiten van Boncura GGz hebben in samenwerking met de collega's van het...

Lees meer

Faalangst

De zon schijnt steeds vaker de regenbuien worden minder en ook de versoepelingen geven ons de mogelijkheid om er weer...

Lees meer

Depressieve klachten.. Wat nu?

Iedereen heeft wel eens last van een sombere of verdrietige bui. Doorgaans gaat dit vanzelf voorbij. Als deze gevoelens langer...

Lees meer
Copyright © 2021