Depressieve klachten.. Wat nu?

Iedereen heeft wel eens last van een sombere of verdrietige bui. Doorgaans gaat dit vanzelf voorbij. Als deze gevoelens langer dan twee weken blijven aanhouden, je minder kan genieten van dagelijkse activiteiten en je passiever bent geworden, kan het zijn dat je last hebt van depressieve klachten.

Wat je kan merken bij depressieve klachten:

 • Een leeg, schuldig en waardeloos gevoel;
 • Een gebrek aan energie;
 • Geen interesse en plezier meer om dingen te ondernemen;
 • Slaapproblemen: weinig of juist veel slapen;
 • Eetproblemen: minder of juist meer eetlust;
 • Moeite om te concentreren of beslissingen te nemen;
 • Traag denken en doen of juist een onrustig gevoel;
 • Terugkerende gedachten aan de dood of aan zelfdoding.

Wat kan je zelf doen?

Als je somberheidsklachten hebt is het (opnieuw) aanhouden van een gezonde leefstijl een belangrijke eerste stap. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Beweging: minimaal 30 minuten per dag;
 • Ontspannende activiteiten;
 • Voldoende contact met andere mensen;
 • Regelmaat;
 • Gezonde en afwisselende voeding;
 • Beperken/ stoppen middelengebruik.

Voor de meeste mensen is het (weer) oppakken van activiteiten in combinatie met een gezonde leefstijl, helpend om de somberheidsklachten op termijn te verminderen. Ook kan het helpen om met anderen over je somberheidsklachten te praten.

Wanneer hulp zoeken?

Als je je regelmatig somber voelt en de somberheid langer dan twee weken achtereen aan blijft houden. Ook als je klachten een belemmering beginnen te vormen in dagelijkse bezigheden. Over het algemeen wachten mensen te lang met hulp zoeken. Als je twijfelt of je hulp nodig hebt, kan je contact opnemen met je huisarts.

Wat doet Boncura?

Passende zorg

Tijdens het intakeproces wordt in onderling overleg besloten welke behandeling het meest passend/gewenst is.

Psycho-educatie

Bij start behandeling geeft de behandelaar uitleg over somberheidsklachten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Deze uitleg kan, in overleg met jou, zowel individueel als in een groep plaatsvinden. Er kan ook een E-healtmodule over dit onderwerp aangeboden worden. Deze behandeling vindt (gedeeltelijk) online plaats en kan als voorbereiding op je behandeling ingezet worden, maar ook als behandeling zelf.

Gezonde leefstijl en activering

In de behandeling wordt er aandacht besteedt aan een gezonde leefstijl en activering. Met activering wordt het geleidelijk aan uitbreiden van met name plezierige- of ontspannende activiteiten bedoeld. Veel mensen met depressieve klachten merken dat ze steeds minder activiteiten ondernemen, waardoor somberheidsklachten toenemen.

Cognitieve gedragstherapie

Een effectieve behandelmethode is Cognitieve gedragstherapie ook wel CGT genoemd. CGT is de eerste behandelkeuze bij depressieve klachten, dit staat in officiële richtlijnen uitgebreid beschreven. Ongeveer de helft tot tweede derde van de mensen met een depressieve stoornis heeft baat bij CGT. Een behandeling met CGT richt zich op het verband tussen denken, gedrag en voelen. Als je meer wilt weten over CGT bij depressieve klachten, bekijk dan dit filmpje: Depressie (cognitievegedragstherapie.nl)

Psychomotorische therapie

Een psychomotorisch therapeut gaat lichaamsgericht en praktisch te werk. Samen met onze psychomotorisch therapeut kan je werken aan: activering (middels running therapie), bewaken van je eigen balans, vergroten van je veerkracht, lichaamsgerichte ontspanningstherapie en/of leren reguleren van emoties. De psychomotorisch therapeut bekijkt, in overleg met jou, welke vorm het meest aansluit.

Medicamenteuze behandeling

Als de somberheidsklachten wat meer langdurig aanwezig zijn en/ of matig tot ernstig van aard, kan de verpleegkundig specialist/ psychiater een inschatting maken in hoeverre een (aanvullende) medicamenteuze behandeling wenselijk is.

Terugvalpreventie

Voordat de behandeling afgerond wordt, is er aandacht voor terugvalpreventie. Hierbij wordt stilgestaan bij hoe toekomstige depressieve klachten voorkomen kunnen worden.

Zelfhulp

Boncura heeft een pagina gecreëerd waarop je met behulp van video’s en teksten meer kan leren over veel voorkomende klachten en behandelmethoden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mindfulness oefeningen en EMDR. Ben je benieuwd naar deze pagina? Klik dan hier.

Let op, deze zelfhulppagina is geen vervanging voor professionele hulp.

Nieuws

Running Therapie

Ik hoop dat je niet gelijk dit bericht weg klikt bij het lezen van ‘Running therapie’, het komt waarschijnlijk intensiever...

Lees meer

Boncura GGz onderzoekt en presenteert op het European Society of Cardiology

Verpleegkundig specialist Toni Pascual- Madorran en psychiater Diedrik Buiten van Boncura GGz hebben in samenwerking met de collega's van het...

Lees meer

Faalangst

De zon schijnt steeds vaker de regenbuien worden minder en ook de versoepelingen geven ons de mogelijkheid om er weer...

Lees meer

Effect van vakantie en rust op je mentale gezondheid

Het is alweer juli en de eerste koffers, tenten en campers worden weer uit het stof gehaald. Maar ook de...

Lees meer
Copyright © 2021