ACT – Acceptance and commitment therapy

“Aan het begin dacht ik dat groepstherapie in de vorm van de ACT-Groep niks voor mij zou zijn. Achteraf is het tegendeel bewezen. Tijdens het ACT programma heb ik veel meer geleerd hoe ik met mijn gedachten en gevoelens om kan gaan. Door dit samen te doen met anderen heb ik denk ik nog meer progressie geboekt dan wanneer ik dit alleen zou doen. Het is voor mij een hele goede basis geweest om de draad weer op te pakken. Eigenlijk ben ik verbaasd dat ik deze vaardigheden nooit eerder geleerd heb.” –

– Deelnemer ACT groep

ACT is een behandeling die geschikt is voor een brede doelgroep voor cliënten met psychologische of psychische klachten. Hoe fijn is het dat je de problemen die het leven te bieden heeft, te lijf kunt gaan met een gereedschapskist vol met vaardigheden? Om je leven in te vullen op een manier die jou gelukkig maakt?

In een kleine groep volwassenen gaan we in zes bijeenkomsten samen aan de slag om te ontdekken wat jij belangrijk vindt in het leven. Je leert dat negatieve gevoelens bij het leven horen en je niet hoeven te beperken. Ook als je in aanleg angstig bent, kun je je dromen volgen en bereiken. Je neemt het stuur van je leven weer in eigen hand.

Tijdens de groep gaan we onderzoeken wat vermijding en controle je opleveren (en wat niet). We staan stil bij ons denken. Ons “verstand” roept vaak veel, maar moeten we dat nu allemaal echt zo serieus nemen? Of zouden we ook anders met ons denken om kunnen gaan? Met humor en metaforen gaan we aan de slag om wat meer los te komen van die piekerfabriek in je hoofd.

Ook staan we stil bij leven in het hier en nu. Steeds terugdenken aan het verleden of piekeren over de toekomst helpt ons vaak niet verder. In het hier en nu is er vaak niet zoveel aan de hand als in onze gedachten. Er is zelfs vaak veel moois te ontdekken, als je daar voor open staat.

We leren je hoe je een betere band met jezelf kunt opbouwen. Zorg je vooral voor een ander, of zou je een deel van je energie ook in jezelf kunnen stoppen? Onze kritische stem roept vaak een heleboel onaardige dingen over onszelf. Tijdens de behandeling leer je weer er voor jezelf te zijn en jezelf te behandelen als je beste vriend.

Het voordeel van een groepsbehandeling is dat je ziet dat je niet de enige bent die soms worstelt met het leven. Je leert van elkaar en vindt herkenning bij elkaar. We dragen zorg voor een veilige, ontspannen sfeer, waarin je kunt zijn (of worden) wie je bent.

Deelnemers van de groep zijn enthousiast en in de vragenlijst die we ze vooraf en na afloop van de groep hebben laten invullen, zie je dat er positieve veranderingen optreden in de mate hoe flexibel ze kunnen omgaan met hun klachten.

Bij Boncura draaien wekelijks twee ACT groepen, met gemiddeld 8 deelnemers, begeleid door 2 ACT opgeleide therapeuten. De wekelijkse sessies duren twee uur in een cyclus van 6 bijeenkomsten. Soms is dit voldoende, maar na de groepsbehandeling is individuele nabehandeling/ gesprekstherapie mogelijk.

ACT kan ook individueel aangeboden worden, waar echter blijkt dat groepsbehandeling, daar waar kan, de voorkeur heeft.

Zelf aan de slag met ACT? Download hier het gratis zelfhulpboek over ACT van Gijs Jansen – “22 vragen aan een psycholoog“.

 

Nieuws

Bedankt!

Dank voor het invullen het online aanmeld formulier. Boncura neemt zo snel mogelijk contact met u op. We zijn te...

Lees meer

Supervisie en Intervisie voor (GZ-) psychologen (i.o.)

Bij Boncura GGZ begrijpen we dat het werk als GZ-psycholoog of cognitief gedragstherapeut uitdagend kan zijn. Of je nu een...

Lees meer

Cardiologie Groepsbehandeling – HartSlagen

“Ik durf weer te leven” – Deelnemer HartSlagen groepsbehandeling-   HartSlagen is een groepsbehandeling die zich richt op cliënten die...

Lees meer

Tussenstand contractering verzekeraars – 16-7-2023

Boncura krijgt regelmatig vragen over de vergoedingen door zorgverzekeraars in 2023. Dit is een update over wat er tot nu...

Lees meer
Copyright © 2023