Aandacht weerleggen-Mindfulness

Op dit moment gaat onze aandacht veelal uit naar Corona. Bijna alles wat we in ons dagelijks leven doen staat in direct of indirect verband met Corona. Sommige mensen ervaren juist even rust omdat ze minder hoeven (minder sociale verplichtingen, voelen zich meer flexibel door thuiswerken), andere mensen voelen zich juist erg beperkt (thuisonderwijs, thuis werken, hogere werkdruk, verveling en/of eenzaamheid omdat er weinig sociale activiteiten zijn).

Toen er een dik pak sneeuw viel in Nederland leek onze aandacht even weg te gaan van Corona en naar datgene toe te gaan wat er op dat moment was. Je zag mensen opfleuren, genieten en spelen (tenzij je niet van sneeuw houdt…). Eigenlijk waren veel mensen op dat moment even Mindful: gericht met de aandacht wat er was op dat moment.

Binnen Boncura is Mindfulness Based Cognitive Therapy onderdeel van diverse groep en individuele therapie behandelingen. Vandaag wil ik stil staan bij het stukje Mindfulness. Hierbij niet alleen de uitleg over wat Mindfulness precies inhoud maar vooral hoe het je kan helpen om soms even de aandacht te weerleggen om jezelf weer te kunnen opladen. Dat is vooral in deze tijd erg belangrijk!

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is met bewuste aandacht te zijn in het hier en nu. Met volledige aandacht zonder afleidingen. In het dagelijks leven wordt er veel van ons gevraagd. Het continue schakelen, denken aan wat je allemaal nog moet doen en wat je hebt gedaan, consequenties van je gedrag en wat het effect is op je omgeving. Er komen elke dag nieuwe dingen bij, je maakt je ‘zorgen’ over de toekomst, en het verleden. Daarom kan Mindfulness meer innerlijke rust geven doordat je met je aandacht volledig in het heden (hier en nu) probeert te blijven. Tijdens Mindfulness-oefeningen ben je gedachtes aan het toelaten zonder te sturen (niet controleren). Het proberen zo oordeelloos mogelijk te blijven in wat je waarneemt en ervaart.

Waarbij zou Mindfulness kunnen helpen?

Mindfulness kan van nut zijn bij allerlei gevoelens en gedrag waar we last van kunnen hebben. Het kan ingezet worden als methode om los te komen van onbewuste, automatische, ingeslepen patronen die niet helpend voor je zijn. Het kan helpen om te gaan met pieker gedachtes, slecht slapen, snel boos of geïrriteerd raken maar ook wanneer je over je eigen grenzen gaat. Mindfulness kan helpen om helder en duidelijk bewust te worden van wat je op het moment ervaart zonder er een oordeel aan te geven.

Enkele oefeningen om toe te kunnen passen in je dagelijks leven

Mindfulness oefeningen kunnen je helpen om jezelf terug te brengen naar het heden. Bij dat soort oefeningen richt je je aandacht vaak op je ademhaling of je hartslag. Maar je kunt ook proberen om je focus op je zintuigen te leggen. Hieronder staan een aantal oefeningen die je kunt toepassen. Ook op onze site https://boncura.nl/zelfhulp/ kun je een aantal Mindfulness oefeningen vinden.

  • Mindful wandelen. Loopt door de stad of bos en focus op je zintuigen. Hierbij zijn horen, zien, voelen (tast) het meest gebruikelijk. Wanneer je toch afgeleid raakt in allerlei gedachtes geef jezelf de opdracht om bijvoorbeeld 5 rode voorwerpen te zoeken, verschillende vogels te spotten, verschillende verkeersgeluiden te filteren, richt je op de ijzige wind of het fijne zonnetje op je huid, etc.
  • Het proeven en ruiken kan je ook goed helpen om met je aandacht in het heden te blijven. Geur van eten, geur van shampoo of bijvoorbeeld de smaak van divers voedsel of drinken.
  • Bodyscan (zie https://boncura.nl/zelfhulp/)
  • Ademmeditatie (zie https://boncura.nl/zelfhulp/)
  • Yoga

Heb vooral aandacht voor datgeen waar je positieve energie van krijgt en je jezelf weer weet op te laden. Invloed om de wereld om ons heen hebben we niet (altijd) dus probeer het vooral voor jezelf en je naasten wat aangenamer te maken!

Hartelijke groet,

Silke

Nieuws

Omgaan met reacties vanuit je omgeving als je psychische klachten hebt

Iedereen voelt zich wel eens somber, ervaart een mate van angst of is prikkelbaar. Maar soms worden deze klachten erger...

Lees meer

Slaaphygiëne

De decembermaand is geweest en we starten het nieuwe jaar vaak met goede voornemens. In dit blog ga ik jullie...

Lees meer

Webinar Slaapproblemen

Meld je via onderstaand formulier aan voor het webinar over slaapproblemen. De webinar is op dinsdag 26 januari van 19:00...

Lees meer

Aanmelding toekomstige webinars

Meld je via onderstaand formulier aan om op de hoogte te blijven van onze webinars. Hoe werkt het? Zodra jij...

Lees meer
Copyright © 2021