Slaaphygiëne

De decembermaand is geweest en we starten het nieuwe jaar vaak met goede voornemens. In dit blog ga ik jullie meenemen naar misschien wel het belangrijkste goede voornemen ‘goed kunnen slapen’. Lees hieronder wat het belang van goed slapen is, wat slaapproblemen precies zijn en tot slot enkele tips om beter te kunnen slapen.

Belang van slapen

Slapen is van levensbelang. Wanneer je goed slaapt voel je je energieker, de hersenen blijven beter functioneren en we zijn beter gehumeurd. Slaap is tevens heel belangrijk voor het functioneren van ons immuunsysteem. Wanneer we niet goed slapen worden we vatbaarder voor allerlei ziekteverwekkers.

Slaap is dus erg belangrijk voor het lichaam en het brein, maar lang niet iedereen slaapt voldoende. Het is per persoon verschillend hoeveel uur per nacht iemand nodig heeft aan slaap. Er wordt vaak gezegd dat de meeste volwassenen zo’n 7 a 9 uur per nacht moeten slapen.

Slaapproblemen

Binnen Boncura zien wij vaak mensen die slaapproblemen hebben. Sommige ervaren bij het inslapen problemen, sommige mensen bij het doorslapen en sommigen bij beide. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor deze problemen ontstaan. Enkele voorbeelden zijn:

 • Spanning;
 • Stress;
 • Samenhang van gebeurtenissen overdag;
 • Piekeren;
 • Malen;
 • Pijn(belevingen);
 • Onrust;
 • Angst;
 • Burn-out.

Ook kunnen bepaalde levensfases invloed hebben op slaapproblemen, denk aan bijvoorbeeld ouders van jonge kinderen. Het is dus belangrijk om te kijken naar waar je slaapproblemen vandaan komen.

Enkele tips om beter te kunnen slapen

 • Drink laat in de middag en ’s avonds geen koffie meer, door de cafeïne in het lijf, blijft het lichaam en brein in een alerte modus waardoor in slaap komen moeizamer gaat.
 • De schermtijd van je mobiel en/of televisie beperken voor het slapen gaan. Weet hierbij ook goed van jezelf wat je wel kunt zien en wat niet. Ik merk bij mezelf wanneer ik een film/serie heb gekeken met veel actie en spanning, ik soms te veel adrenaline in mijn lijf ervaar waardoor ik niet gelijk in slaap kan komen.
 • Zorg voor een zo stabiel mogelijk dag/nacht ritme. Zorg dat je rond een vast tijdstip naar bed gaat en ook rond een vast tijdstip weer opstaat. Draai hierbij de dag en nacht niet om!
 • Zorg dat je ook overdag voldoende beweegt, je lijf heeft beweging nodig om te kunnen reguleren en ontspannen. Wanneer je niet voldoende beweegt kun je lijfelijke onrust ervaren wanneer je in bed gaat liggen.
 • Ben je veel aan het malen en piekeren? Schrijf dingen op! Blijf er niet mee in het hoofd zitten maar schrijf het op, zodat je het kunt laten rusten tot de nieuwe dag.

Het is verstandig om de oorzaak van de slaapproblemen te onderzoeken. Wacht daarom niet te lang en vraag hulp bij uw huisarts of andere hulpverleners. Mocht je vragen hebben over slapen en/of heb je last van slaapproblemen, neem gerust contact op met Boncura (www.boncura.nl).

Op dinsdag 26 januari van 19:00 tot 20:00 geeft Boncura een webinar over slaapproblemen. Wil jij weten hoe slaapproblemen ontstaan en wil jij tips zodat jij goed om kan gaan met slaapproblemen? Meld je dan gratis en vrijblijvend hier aan!

Ik wens iedereen een goede nachtrust toe!

Silke

Nieuws

Omgaan met reacties vanuit je omgeving als je psychische klachten hebt

Iedereen voelt zich wel eens somber, ervaart een mate van angst of is prikkelbaar. Maar soms worden deze klachten erger...

Lees meer

Aandacht weerleggen-Mindfulness

Op dit moment gaat onze aandacht veelal uit naar Corona. Bijna alles wat we in ons dagelijks leven doen staat...

Lees meer

Webinar Slaapproblemen

Meld je via onderstaand formulier aan voor het webinar over slaapproblemen. De webinar is op dinsdag 26 januari van 19:00...

Lees meer

Aanmelding toekomstige webinars

Meld je via onderstaand formulier aan om op de hoogte te blijven van onze webinars. Hoe werkt het? Zodra jij...

Lees meer
Copyright © 2021