Omgaan met reacties vanuit je omgeving als je psychische klachten hebt

Iedereen voelt zich wel eens somber, ervaart een mate van angst of is prikkelbaar. Maar soms worden deze klachten erger en zijn voor langere duur aanwezig. Ze hebben invloed op je dagelijks functioneren en je erkend uiteindelijk dat het niet goed met je gaat. Wanneer je het gevoel hebt dat je er zelf niet meer uitkomt kan het zijn dat je professionele hulp nodig hebt.

Een groot deel van de Nederlandse bevolking ervaart een mate van psychische klachten. Dit kunnen milde tot ernstige klachten, recidiverende, chronische of tijdelijke klachten zijn. Toch blijft er vaak nog een taboe op dit onderwerp terwijl het iedereen kan overkomen. Veel mensen durven niet over hun problemen te praten uit schaamte of uit angst ‘gek’ gevonden te worden. Toch is het belangrijk om je probleem met anderen te delen en er niet alleen mee rond te blijven lopen.

Filter in wat je wilt delen

Je komt op het moment dat je na veel wikken en wegen toch hebt besloten om open te zijn over je psychische aandoening en de gevolgen ervan. Je wilt het delen aan naaste familie, vrienden of misschien moet je het wel delen met bijvoorbeeld je werkgever. Bij sommige mensen voel je meer de openheid en veiligheid om er over te praten en bij sommige mensen minder.

Hierin is het verstandig om goed te kijken naar wat jij belangrijk vindt om te delen met die ander. Vertel je het ‘hele verhaal’ of hou je het beknopt, vertel je alle klachten die je ervaart of benoem je de hoofdzakelijke klachten. Je deelt met je familie waarschijnlijk andere dingen dan met je buurvrouw.

Het is belangrijk om hierover na te denken omdat je vaak een reactie terug kunt verwachten. Sommige mensen kunnen heel prettig en afgestemd reageren maar sommige mensen kunnen zich onvoldoende inleven en minder begripvol zijn. Vaak heb je te maken, wanneer je psychische klachten ervaart, met een beperkte belastbaarheid en kun je niet altijd de ongewenste reacties opvangen en/of verwerken.

Enkele tips in het omgaan met reacties uit je omgeving:

  • Kies een goed tijdstip en een plek waar jij jezelf fijn en comfortabel voelt.
  • Denk na over de verschillende reacties die je kunt krijgen, zowel positieve als negatieve.
  • Grens tijdig af. Mensen kunnen allerlei vragen hebben en wees je voor het gesprek bewust wat je wel en niet wilt en kunt beantwoorden. Kies hierin voor jezelf en grens de ander af wanneer nodig.
  • Geef je omgeving tijd om te kunnen verwerken wat ze horen. Het is vaak geen onwil wanneer mensen niet reageren zoals je had gehoopt. Het is vaak nieuw, onwennig en soms ook ongemakkelijk voor ze.
  • Deel alleen wat jij wilt delen en zorg voor veiligheid en vertrouwen. Wanneer je merkt dat jouw verhaal niet veilig is bij iemand, zal dit waarschijnlijk niet de persoon zijn waar jij jouw klachten bij kunt delen. Blijft bewust van wat je wilt vertellen en aan wie.
  • Wanneer iemand niet helpend reageert, veroordelend is of negatief is, probeer deze reactie bij de ander te laten. Het zegt vaak niets over jou maar over die persoon. Het is vaak zijn/haar onvermogen waar je op dat moment tegenaan loopt.

Ik hoop dat iedereen zijn lief en leed kan delen met zijn naasten. Wanneer je merkt dit toch lastig te vinden vraag hier professionele hulp bij. Je huisarts, praktijkondersteuner, therapeut of psycholoog kan je hierbij helpen en/of ondersteunen.

Ik wens iedereen een fijne maand toe!!

Hartelijke groet,

Silke

Nieuws

Aandacht weerleggen-Mindfulness

Op dit moment gaat onze aandacht veelal uit naar Corona. Bijna alles wat we in ons dagelijks leven doen staat...

Lees meer

Slaaphygiëne

De decembermaand is geweest en we starten het nieuwe jaar vaak met goede voornemens. In dit blog ga ik jullie...

Lees meer

Webinar Slaapproblemen

Meld je via onderstaand formulier aan voor het webinar over slaapproblemen. De webinar is op dinsdag 26 januari van 19:00...

Lees meer

Aanmelding toekomstige webinars

Meld je via onderstaand formulier aan om op de hoogte te blijven van onze webinars. Hoe werkt het? Zodra jij...

Lees meer
Copyright © 2021