Mindfulness – Mindfulness Based Cognitive Therapy

Mindfulness (of Mindfulness Based Cognitive Therapy – MBCT) is een ervaringsgerichte training die geschikt is voor een brede doelgroep van cliënten met psychologische of psychische klachten.

Je leert tijdens de training om je aandacht te richten op dit moment, zodat je niet steeds bezig bent met het verleden of de toekomst. Steeds terugdenken aan het verleden of piekeren over de toekomst helpt ons niet verder. In het hier en nu is er vaak niet zoveel aan de hand als in onze gedachten. Er is zelfs vaak veel moois te ontdekken, als je daar voor open staat.

Tijdens de zeven bijeenkomsten staan we stil bij het leren kennen van lichamelijke signalen (die vaak vertellen hoe het met je gaat) en het leren om op basis daarvan keuzes te maken die goed zijn voor jou.

Onze interne kritische stem roept vaak een heleboel nare dingen om je naar beneden te halen. In de training leer je om met meer afstand naar deze veroordelende gedachten te kijken en leer je jezelf (en anderen) met meer mildheid te behandelen, op een niet veroordelende manier.

Er is aandacht voor het omgaan met stress en lastige gebeurtenissen. Er wordt gewerkt aan een meer accepterende houding ten opzichte van dingen die niet te veranderen zijn. Vechten hiertegen werkt vaak averechts. Dingen laten zijn zoals ze zijn, geeft een bevrijdend effect en brengt rust.

Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness. Hieruit blijkt onder andere dat mensen na een Mindfulness groepsbehandeling minder stress en onrust ervaren, minder last hebben van piekeren en ze beter met stressvolle situaties kunnen omgaan. Mindfulness is bewezen effectief als het gaat om terugvalpreventie bij mensen met recidiverende depressieve klachten.

Het voordeel van een groepsbehandeling is dat je ziet dat je niet de enige bent die soms worstelt met het leven. Je leert van elkaar en vindt herkenning bij elkaar. We dragen zorg voor een veilige, ontspannen sfeer, waarin je kunt zijn (of worden) wie je bent.

Een deelnemer van de MBCT groep:

“Om eerlijk te zijn ging ik vrij sceptisch de Mindfulness in, ik vond het maar zweverige praat en dacht ‘ach ja als ik die 7 bijeenkomsten maar doorkom, dit haalt toch niks uit’. Tot mijn grote verbazing vertelde 1 van de behandelaren dit ook en ik voelde mij vrijwel meteen een beetje begrepen. Best wel apart eigenlijk maar ik besloot het een kans te geven. “Hoe gaat dit?, wat moet ik doen?, moet ik nu iets voelen?, wat als ik me niet kan concentreren?”  Al die gedachten gingen door me heen. “Ook al dwalen je gedachten af, laat ze zijn voor wat het is en focus je weer op je ademhaling”. Hoor ik één van de behandelaren zeggen. Oefening baart kunst. Die uitdrukking heb ik zo vaak gehoord in mijn leven en mindfulness heeft het mij bewezen. Echt waar, de gedachten die ik vanaf bijeenkomst 1 heb gehad zijn pas omgeslagen bij bijeenkomst 4, vanaf dat moment was ik in staat om eens echt de geluiden buiten te horen, door het continu aanvaarden dat sommige gedachten er mogen zijn ben ik niet meer bang voor mijn eigen gedachten. En zelfs thuis waar ik en mijn partner zoveel van elkaar verschillen ben ik in staat om te accepteren dat zij nu eenmaal zo in elkaar zit. Dat het accepteren veel minder moeite kost dan je continu overal tegen te verzetten. Door mindfulness heb ik echt ingezien dat het even oké is om er gewoon te zijn, gewoon hier ben ik. Dat is ook oké. De les die ik meeneem van Boncura? Gedachten zijn geen feiten!”

Cliënten van Boncura GGz kunnen deelnemen aan de mindfulness groep. Zie hier voor meer informatie.

 

Nieuws

Van stress naar veerkracht

Anders leren omgaan stress of psychische klachten: richting een veerkrachtiger zelf In de hedendaagse snelle en veeleisende werkomgeving worden veel...

Lees meer

Activerende groep

Bij Boncura GGz is de Activerende Psychomotorische Therapie (PMT) groep een belangrijk onderdeel van ons behandelaanbod. Deze vorm van therapie...

Lees meer

Onder spanning

Bij Boncura GGz begrijpen we hoe belangrijk het is om effectief om te gaan met stress en spanning. In ons...

Lees meer

Groepsbehandeling

Bij Boncura GGz is groepstherapie een belangrijk onderdeel van het behandelaanbod: Oefenen in een ondersteunende omgeving Groepstherapie biedt een veilige...

Lees meer
Copyright © 2024