De december maand 

En dan is het alweer zover… Dé decembermaand waarin Sinterklaas voorbij is gekomen, kerst nadert en we ons klaar maken voor het nieuwe jaar!

Ik zie veel mensen druk in de weer om alles gereed te maken en invulling te geven aan deze ‘feestmaand’. Helaas is deze ‘feestmaand’ voor velen ook een beladen maand. Mensen missen dierbaren, voelen zich eenzaam of somber. Dit is verdrietig maar helaas ook realistisch.

In deze blog reik ik een aantal tips en inzichten zodat jij beter om kan gaan met die gevoelens in deze periode.

‘Feestmaand’

Vaak is iedereen op zijn of haar eigen manier bezig om invulling te geven aan de decembermaand. Zoals ik hierboven omschrijf kunnen sommigen zich er erg op verheugen en anderen zien er juist erg tegenop.

Er zijn verschillende redenen wat maakt dat mensen opzien tegen de decembermaand. We worden gedurende de dag continue getriggerd en eraan herinnerd dat we in deze ‘feestmaand’ zijn. Op straat (kerstlampjes verschijnen), etalages van winkels staan vol met cadeaus en lekkernijen, reclames worden aangepast op wensen en verlanglijstjes van mensen en je ziet bijna alleen maar foto’s en beelden voorbijkomen met een big happy family aan een grote diner tafel.  Dit kan super confronterend zijn!

Blijf je dagelijkse dingen doen

Vandaar ook mijn eerste advies: blijf je eigen dagelijkse dingen doen. Ik weet dat er veel triggers zijn en de hele maatschappij probeert je eraan te herinneren dat het een ‘feestmaand’ is, maar blijf gericht op wat je normaal ook doet. Denk hierbij aan werken, sporten, koken, met mensen afspreken (wanneer dat mogelijk is), hobby’s blijven uitoefenen, enzovoort. Wanneer jij jou dagen blijft invullen zoals je altijd doet, dan zal je merken dat er een minder beladen gevoel of spanning ontstaat dan wanneer je alleen maar bezig bent met alle triggers uit je omgeving. Soms kan het ook helpen om de reclamespotjes, reclamefolders of de drukkere winkelstraten even te mijden. Kies voor wat jou gemak en ontspanning geeft.

Heb aandacht voor wat positieve energie geeft

Om het jezelf meer comfortabel te maken is het belangrijk dat je naast je daagse dingen je extra gaat richten op de dingen die jou positieve energie geven.

Je mag in deze maand jezelf wat meer gunnen!

Dit gunnen geeft positieve energie en kan ervoor zorgen dat je naast de daagse dingen die je doet, de spanning en negatieve lading van de decembermaand wat kan verlichten. Dit kan al zijn in de kleine en eenvoudige dingen.

Enkele ideeën om jezelf wat meer te gunnen zijn bijvoorbeeld:

  • Maak meer tijd voor je favoriete hobby
  • Kijk je favoriete serie/film
  • Koop of bak een lekkernij voor jezelf
  • Lees een leuk magazine of tijdschrift over datgeen wat jij leuk vindt
  • Ga ontspannen bewegen

Vaak zitten de gunmomenten in de kleine dingen. Zorg ervoor dat je niet overladen en overspoeld raakt voor wat negatieve energie geeft maar richt je op datgeen wat past in de daagse dingen, vertrouwd en positief is.

Tot de volgende blog!

Warme groet en een fijne gewone decembermaand,

Silke

Nieuws

Slaaphygiëne

De decembermaand is geweest en we starten het nieuwe jaar vaak met goede voornemens. In dit blog ga ik jullie...

Lees meer

Webinar Slaapproblemen

Meld je via onderstaand formulier aan voor het webinar over slaapproblemen. De webinar is op dinsdag 26 januari van 19:00...

Lees meer

Zorgverzekering 2021

Wil je in 2021 verzekerd zijn van goede zorg, die volledig vergoed wordt? Let dan goed op bij het afsluiten...

Lees meer

Corona maatregelen Boncura GGz

Boncura GGz volgt de richtlijnen van de rijksoverheid met betrekking tot de Geestelijke gezondheidszorg. Bij Boncura maakt de behandelaar met...

Lees meer
Copyright © 2021